• Svenska
  • English
Wayne Brenn, kvalitetstekniker på Blowtech i Kongsvinger
Fra USA til Norge med kvalitet

Wayne Bryn er kvalitetstekniker på Blowtechs anlegg i Norge. Han kommer fra Wisconsin i USA, men er akklimatisert nordmann nå.

Det var i 1998 at kjærligheten tok Wayne til Norge for første gang. Yrket sitt hadde han med seg. Kvalitetsteknikere er det behov for i så vel norsk som amerikansk industri.

Føler du deg som en nordmann nå, Wayne?
– Etter så mange år i Norge gjør jeg det. Når jeg har vært i USA på besøk, er det kjempefint å komme hjem til Norge igjen.

Hva gjør man som kvalitetstekniker?
– Analyserer feil som oppstår, foreslår endringer som kan være nødvendige for å unngå feil, vedlikeholder kvalitetssystemer.
Blowtech Kongsvinger er satser fullt og helt på å levere detaljer i formblåst plast til bilindustrien. Det er virkelig innenfor Waynes felt. I USA jobbet Waynes som kvalitetstekniker i plastindustrien, med foretak som var underleverandører til bilindustrien. Men ikke bare, andre typiske amerikanske foretak var også på kundelisten til det selskapet Wayne jobbet for.
– Blant annet fremstilte vi en pistol i plast til Smith & Wesson, husker Wayne.

Hva mener du, en ordentlig pistol i plast?
– Ja, det gikk an å skyte med den.

Hva er forskjellen mellom å jobbe for amerikansk industri, sammenlignet med norsk eller svensk?
– Det er ikke så stor forskjell mellom landene på den måten. Det er større forskjeller når du er i et mindre foretak sammenlignet med et stort foretak.
I dag jobber Blowtech og så godt som hele den internasjonale bilindustrien med et kvalitetssystem som heter TS 16949. Da de store aktørene amerikansk bilindustri først begynte å stille krav til underleverandørene sine om kvalitetssystem, het det QS 9000.

Jeg husker da kvalitetssystem først kom til Sverige. Man syntes ofte det var vanskelig og unødvendig komplisert i starten, ute hos underleverandørene.
– Ja, GM kjøpte SAAB, Ford kjøpte Volvo. Det ble kultursjokk i begynnelsen.
Men i dag er det systematiserte kvalitetsarbeidet som Wayne jobber med, ikke noe rart, bare en naturlig del av produksjonen. I dag har kvalitetssystemene spredt seg til resten av industrien i dag og til andre sektorer. Men det er kanskje fremdeles slik at det er i bilindustrien at kvalitetskravene er høyest. Det er komplekse produksjonskjeder, som må fungere feilfritt.

Er det en morsom jobb?
– Ja, det er det. Man stilles overfor nye spørsmål hele tiden, det er et interessant yrke.