Fakta om formblåsning

Formblåsning - detaljer till lastbilar.

Detaljer till lastbilar, tillverkade med formblåsning.

Formblåsning är en teknik för tillverkning av produkter i plast. Tillverkningsteknikerna inom plastindustrin kan man lite grovt dela in i tre stora huvudgrupper: extrudering, formpressning och formblåsning. Blowtech är specialister på formblåsning. Det är en speciell teknik som ställer höga krav på kunnande och erfarenhet.

Man kan jämföra tekniken med glasblåsning. Vi har alla sett bilderna från de gamla småländska glashyttorna. Hur skickliga hantverkare sätter långa rör mot munnen med het glasmassa i andra änden. Glasmassan förs ned i en form, som ger flaskan, eller vad som nu tillverkas, en yttre form. Luften från glasblåsaren skapar den hålkropp som man strävar efter i produkten.

Teknisk formblåsning

Formblåsning av plast har lite av samma princip. Men med högindustriell precision i tillverkningen. Formblåsta produkter finns i princip överallt omkring oss i vår moderna vardag. En av de absolut vanligaste formblåsta produkterna är vanliga schampoflaskor.

Formblåsning - VVS-rör.

Formblåsta VVS-rör.

Men Blowtech svarar för tillverkning av produkter med mycket högre komplexitet och kvalitet. Vi arbetar med teknisk formblåsning. Det kan vara bensintankar, luftkanaler, olika typer av behållare och andra tekniska detaljer till fordonsindustrin och det kan vara olika sorters kärl och produkter till sjukvården och andra branscher. Det kan vara slangar, det kan vara bälgplast och i stort sett vilka former som helst på den produkt som ska tillverkas. Formblåsning är en teknik som är mycket användbar vid tillverkning av komplexa former av polymera produkter.

Ledande i Skandinavien

Tekniken kommer till användning i en lång rad olika tillämpningar. För det mesta när man vill ha en plastprodukt med en hålkropp så är formblåsning den industriella lösning som ligger närmast till hands. När det gäller avancerad formblåsning är Blowtech med sina 35 formblåsningsmaskiner det ledande företaget i Skandinavien.

Läs mer om formblåsning:
Plastnet.se
Wikipedia
Skillnaden mellan formblåsning och formsprutning